حضرت آیت الله خامنه ای
س: در برخى موارد، زائران بیتاللّه الحرام یا سایر مسافران، وقت نماز در هواپیما هستند، با توجه به اینكه نماز در هواپیما معمولاً مانع استقرار و طمأنینه نیست، در صورتى كه سایر شرایط، مثل قیام و قبله و ركوع و سجود مراعات شود، آیا در صورت علم یا احتمال اینكه پیش از اتمام وقت نماز به مقصد مىرسند و مىتوانند نماز را پس از پیاده شدن از هواپیما بخوانند، نماز در هواپیما كفایت مىكند یا باید تأخیر بیندازند و در صورتى كه نماز را در آن حال خواندند و پیش از اتمام وقت نماز پیاده شدند، اعاده نماز لازم است یا نه؟
ج:با تمكّن از استقرار و استقبال قبله، نماز صحیح و مجزى است، بلكه جهت درك فضیلت اوّل وقت افضل است.
س: در هواپیما به چه سمتى باید نماز بخوانیم؟
ج: اگر نتوانید ـ ولو با سؤال از مأموران داخل هواپیما ـ قبله را مشخص کنید، به هر سمتى که گمان دارید که سمت قبله است، نماز بخوانید. و در صورت شك و وسعت وقت، نماز را باید به چهار سمت بخوانید و در تنگى وقت به میزانى كه فرصت دارید.
حضرت آیت الله سیستانی
س :نماز را در هواپیما كه نه قبله در آن معلوم است و نه طمأنینه حاصل است چگونه باید خواند؟
ج:سمت قبله را می توان از كاپیتان و یا مهماندار كه پاسخهایشان غالباً اطمینان بخش و ظن آور است پرسید و برابر گفته آنان عمل كرد و طمأنینه، در صورت عدم امكان آن ساقط می شود و به هر حال نماز را از وقت خود نباید عقب انداخت و آن را با رعایت سایر شرایط، باید خواند.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی
س:وقتی با هواپیما مسافرت می کنم تا هنگام رسیدن به مقصد، هوا روشن می شود برای نماز صبح چه باید کرد؟
ج:در صورتی که می ترسید آفتاب طلوع کند در همان هواپیما به همان حالت که هستید نماز را بخوانید سپس احتیاطاً آن را قضا کنید.
حضرت آیت الله بهجت(ره)
س: شخصى كه با كشتى یا قطار یا هواپیما مسافرت مى نماید، رو به سمت قبله مشغول نماز خواندن مى شود. در حین اداى نماز، ناگهان كشتى تغییر مسیر مى دهد و آن فرد در خلاف جهت قبله قرار مى گیرد. در این وضعیت، تكلیف او چیست؟
ج. باید سریعا به جهت قبله برگردد.
حضرت آیت الله وحید خراسانی
س:آیا نماز خواندن در هواپیما و قطار جایز است و در صورت جواز چگونه باید مراعات قبله را بنمائیم؟
ج: نماز خواندن در اتومبیل و كشتى و ترن و مانند اینها، هنگامى كه ایستاده اند مانعى ندارد اما در صورتى كه در حال حركت بوده به گونه اى كه مانع از آرامش بدن نمازگزار و انجام واجبات نماز اختیارى باشد صحیح نمى باشد، مگر اینكه به واسطه تنگى وقت یا جهت دیگر ناچار باشد در جایی كه چنین حركتى دارد مانند اتومبیل و كشتى و ترن نماز بخواند، و در این صورت به قدرى كه ممكن است باید آرامش بدن و قبله را رعایت نماید و اگر آنها از قبله به طرف دیگر حركت كنند، به طرف قبله برگردد.
پی نوشت:
1-برگرفته از سایت حضرت آیت الله خامنه ای
2-برگرفته از سایت حضرت آیت الله سیستانی
3-برگرفته از سایت حضرت آیت الله مکارم شیرازی
4-برگرفته از استفتائات حضرت آیت الله بهجت(ره)
5-برگرفته از استفتائات حضرت آیت الله وحید خراسانی
نظرات شما عزیزان:

















